Odkrijte lepote Pohorja in Dravskega polja

Kovačnikova kmetija je odlično izhodišče za obisk številnih naravnih in kulturnih zanimivosti na Pohorju in v dolini Dravskega polja. Predstavljamo vam tiste najbolj zanimive, ki bodo vaš obisk nagradile z naravnimi lepotami in nepozabnimi doživetji.

SPREHOD PO PLANICI, POHORSKI KRALJICI IN BLIŽNJI OKOLICI

Lepote

Pohorja

V dolini vabijo,
da jih obiščete:

Eko kmetija Pri Baronu, Planica nad Framom

Pri naših sosedih lahko obiščete permakulturni in zeliščni vrt s predstavitvijo ekološkega kmetovanja. Povprašajte nas o podrobnostih in rezervirali vam bomo termin obiska. (Oddaljenost: 5 min peš)

 

Eko kmetija in sirarstvo Frešer, Kopivnik nad Framom

Frešerjevi redijo kozice za pridelavo mleka. Na njihovi kmetiji si lahko ogledate živali in nakupite izdelke iz kozjega in kravjega sira v njihovi sirarni. Obisk je potrebno predhodno najaviti. (Oddaljenost: 5 min z avtomobilom)

 

Vinogradništvo Greif

Svoje vinograde Greifovi obdelujejo na obronkih Pohorja na južnih in jugozahodnih legah Frama. Družina Greif združuje tradicijo in inovativno tehnologijo. Kletari sveža, elegantna, aromatična, suha, dobro strukturirana in pitna vina. Na ogled in degustacijo se je potrebno predhodno najaviti. (Oddaljenost: 10 min z avtomobilom)

 

Matekov mlin, Fram

Matekov mlin (zdaj last družine Pečovnik) je še edini od nekdanjih mlinov na vodah Framskega Pohorja. V višjih predelih so mleli večinoma za hišne potrebe, v nižini pa je bilo nekaj obrtnih mlinov, ki so delali za potrebe framske okolice in bližnjega Dravskega polja. Prvi mlini na tem področju so bili popisani leta 1527, največ (okrog 54) jih je bilo pred elektrifikacijo med obema vojnama. Z napeljavo elektrike so jih prenesli k domačijam, kjer jih je nekaj še ohranjenih, a ne delujejo več (kot je Svetejeva žaga in mlin). Prva pisna omemba Matekova mlina v Framu je iz leta 1781. Za širšo obrtno dejavnostjo je bil obnovljen 1896. Leta 1994 pa je bil popolnoma posodobljen. V Matekovem mlenu je možen nakup različnih vrst mok, zdrobov in kaš. Odprto imajo od torka do sobote. (Oddaljenost: 10 min z avtomobilom)

 

 

Eko vinogradništvo Frešer, Ritoznoj nad Slovensko Bistrico

Frešerjevi obdelujejo ekološke vinogarde v Ritoznoju, ki leži na prisojnem JV delu Pohorja na nadmorski višini 400 m. Trenutno obdelujejo 17 ha površin. Idilična lokacija vinogradništva Frešer vam ponuja prvovrstno vinsko zgodbo. Frešerjevi vas bodo z veseljem pričakali z vinsko degustacijo in prigrizkom. Za obisk se je potrebno dogovoriti v naprej. (Oddaljenost: 25 min z avtomobilom)

 

Potnikova smreka

je dendrološka posebnost, raste na marmorni plošči nad potokom, z obsegom debla 240 cm in višino 35 m. (Oddaljenost: cca. 45 min. hoje od Kovačnikove kmetije)

 

Potnikov kostanj

je zavarovan dendrološki spomenik. Je mogočen, votel pravi kostanj z obsegom 800 cm in višino 10 m. (Oddaljenost: cca. 50 min. hoje od Kovačnikove kmetije)

 

Trenutek zase pri cerkvi
Sv. Križa na Planici

Kapela je bila zgrajena že leta 1679, cerkev pa leta 1816.  Je na prekrasni panoramski legi, pred njo raste lipa, ki sodi med debelejše v Sloveniji. Obiščite žegnanje na prvo nedeljo v septembru.

(Oddaljenost: cca. 30 min. hoje od Kovačnikove kmetije)

 

Nostalgija pri Vešnerjevi domačiji

Vešnerjeva domačija je obnovljen etnološki spomenik, ki priča o načinu življenja skozi čas. Je tipična predalpska domačija, ki leži na vrhu Planice na 900 m n.v.ca. (Oddaljenost: cca. 50 min. hoje od Kovačnikove kmetije).

 

Svetejeva žaga

Od naše kmetije vodi označena pohodniška pot do Svetejeve žage na Framskem potoku, ki je bil v preteklosti pomemben vir vodne energije. Na njem je nekoč delovalo okoli 20 mlinov in žag. Svetejeva žaga datira v leto 1902, na nosilnem tramu mlina pa je vrezana letnica 1794. (Oddaljenost: cca. 45 min od Kovačnikove kmetije).

 

Planinska pot Svetejeva žaga – Ranče – Mariborska koča – Zarja

Pri Svetejevi žagi prečkamo Framski potok preko brvi in kmalu pridemo v vas Ranče. Iz Ranč odidemo v smeri severa do gozda, od koder je lep razgled na del Maribora in na Dravsko polje. Po gozdnem kolovozu preko precej velike jase nadaljujemo po poti še nekaj časa, pri izstopu iz gozda pa v daljavi že opazimo bolnico TBC na Pohorju. Še vedno se rahlo vzpenjamo po livadah in ob njivah, dokler ne dosežemo bolnice. Pri bolnici prečkamo cesto, ki vodi iz Hoč na Pohorje in nadaljujemo po gozdni poti. Čez 10 min spet pridemo na cesto, jo čez čas prečkamo in nadaljujemo pot preko travnika. Od tod dalje spet po cesti, dokler ne vidimo smerokaza v desno do koče Planika. Pot nadaljujemo po cesti mimo gostišča Kop, to je po stari cesti, ki je vodila na Bellevue. Naredimo odmor na Mariborski koči, od koder vodi naprej pot do Zarje. (Oddaljenost: 3 – 4 ure).

 

Planinska pot Fram – Planica – Zarja - Areh (Ruška koča)

Od naše kmetije se lahko odpravite peš na Areh mimo Zarje. Pot vodi sprva po cesti, ki jo dvakrat prečkamo, preden pridemo do domačije Cestnik - Greif. Pot nadaljujemo po gozdnih kolovozih in poteh nekako v smeri severa, do ceste, ki vodi iz Hoč in po njej navzgor do odcepa za hotel Zarja. Od tod spet dalje po gozdu in po pol ure, mimo transformatorja, po vrhu - grebenu pridemo do Ruške koče. (Oddaljenost: cca. 2 uri).

Vodna pahljača na Pohorju

Framski slap pada kmalu po izviru Framskega potoka v 16 m visoko globino. Do vznožja slapa je vzorno urejena pot, tako da je pogled na vodno pahljačo omogočen vsakomur, ki je željan kratkega sprehoda v naravi. (Oddaljenost: 20 min. z avtomobilom + 15 min. hoje)

 

Bolfenk

Obnovljena cerkvica iz začetka 16. stoletja danes služi kot turistično-informacijska pisarna z občasnimi razstavami in glasbenimi koncerti. V bližini se nahaja še razgledni stolp. (Oddaljenost 30 min. z avtomobilom)

 

Cerkev sv. Henrika na Arehu

Je osrednji kulturni spomenik na vzhodnem delu Pohorja. Najbolj znano je žegnanje na »Arehovo«, zadnjo nedeljo v mesecu juliju. (Oddaljenost: 30 min. z avtomobilom)

 

Veličastje ob največjih slapovih na Pohorju

Veliki Šumik je najveličastnejši slap na območju Pohorja. Voda pada čez 36 m dlg tonalitni prag. Dvesto metrov pod Velikim je Mali Šumik, v pada v treh skokih 9 m globoko in nato čez tonalitni prag še 9 m.

(Oddaljenost: 40 min. z avtomobilom + 15 min. hoje)

 

Osankarica

Pri Treh žebljih se je odigrala ena najpretresljivejših zgodb slovenskega naradnoosvobodilnega boja med drugo svetovno vojno. Padlo je 69 borcev.

(Oddaljenost 45 min. z avtomobilom + 5 min. hoje)

 

Črno jezero

Naravni rezervat redkih rastlin, ki zaradi mulja na dnu daje jezeru značilno temno, skoraj črno barvo, čeprav je voda kristalno čista. (Oddaljenost: 45 min. z avtomobilom + 15 min. hoje)

 

Kočno

Kočno pri Polskavi je manjša vas na prisojnem delu Pohorja, odkoder je zelo lep pogled na Dravsko polje. Pred leti so vas uredili kot etnološki muzej na prostem. Po vasi je razstavljeno staro kmečko orodje, stroji in pripomočki, ki so jih nekdaj uporabljali na kmetijah v Kočnem in okolici.

(Oddaljenost: 20 min. z avtomobilom)

 

Bistriški vintgar s slapovi in rimskim kamnolomom

Bistriški vintgar je slikovita dolina potoka Bistrica, polna naravnih posebnosti in ostankov človeškega bivanja. Na turistični in izobraževalni planinski poti naletimo na rimski kamnolom belega marmorja in slap Šum, bogat splet majhnih slapov, ki padajo preko granitnih skal. (Oddaljenost: 35 min. z avtomobilom)

Oljarna Fram

Korenine Oljarne Fram segajo v daljno leto 1750, tradicija predelave bučnega semena v izvrstno olje pa je skozi stoletja izoblikovala takšno oljarno, ki ji na Slovenskem, pa tudi čez mejo, ni para. Ob predhodni najavi se lahko dogovorimo za voden ogled oljarne. (Oddaljenost: 8 min. z avtomobilom)

 

Cerkev Sv. Ane v Framu

je neoromanska in stoji na mestu stare grajske kapele, s prekrasnim pogledom na zaščiteno naselbinsko naselje Fram.

(Oddaljenost: 8 min. z avtomobilom)

 

Grad Rače

je primer ravninskega otoškega gradu. Zgodovina stavbe sega v prvo polovico 16.stoletja, ko so pozidali dvorec s štirimi trakti z gotskorenesančnimi portali. Grad je obnovljen in uživa sloves kulturnega in družbenega središča občine. (Oddaljenost: 15 min. z avtomobilom)

 

Krajinski park Rački ribniki – Požeg

leži na obrobju Dravskega polja in meri 484 ha. Je izjemno pomemben kompleks v nižinskem delu Slovenije. Predstavlja življenjski prostor ogroženim rastlinskim in živalskim vrstam. Krajinski park je tudi eden najlepših odsekov Jantarne kolesarske poti. (Oddaljenost: 20 min. z avtomobilom)

 

Botanični vrt Tal 2000

leži v neposredni bližini krajinskega parka. Ponaša se z največjo zbirko samoniklih vodnih in obvodnih rastlin v Sloveniji. Zanimiva je tudi zbirka zdravilnih in strupenih rastlin. (Oddaljenost: 30 min. z avtomobilom)

kontakt

Turistična kmetija "Pri Kovačniku"

Planica 9, 2313 Fram

 

GPS: N 46°28.150´ E 15°34.900´

 

t: 02 601 54 00

m: 041 878 474, 031 330 113

Turistična kmetija Pri Kovačniku je ocenjena s štirimi jabolki, najvišjim znakom za kakovost storitev na turističnih kmetijah z nastanitvijo.

Barbara Štern, nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji, Matična številka: 2462532000, ID za DDV: SI75397536, Zavezanka za DDV: DA, IBAN: SI56 19340 5011 492712 (Deželna banka Slovenije d.d.), Zaporedna številka vpisa: 331-14/2013-3 (8012)

Povežite se z nami!

DRUŽINAM
Z OTROKI PRIJAZNA
TURISTIČNA KMETIJA

© 2020 Turistična Kmetija Štern - pri Kovačniku

Oblikovanje in izvedba Studio 8